Μια ακόμα μελέτη του μας δίνει ο τ. αρχιμουσικός του Πολεμικού Ναυτικού, υποπλοίαρχος ε.α. Αντώνιος Ζερβός. Η μελέτη αυτή συμπληρώνει την «Ιστορία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού» του ίδιου, που είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Ιστορίας του Γ.Ε.Ν. το 2012 σε ένα τόμο 340 σελίδων και την ελάχιστα γνωστή «Κερκυραίοι μουσικοί και η σχέση τους με τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού», πάλι του ίδιου.

Η νέα του δουλειά παρουσιάζει τους αρχιμουσικούς οι οποίοι υπηρέτησαν στο Πολεμικό Ναυτικό από τη δημιουργία του πρώτου μουσικού τμήματος στα 1875 μέχρι τις μέρες μας.

Ανάμεσά τους (όπως είναι αναμενόμενο) η συντριπτική πλειοψηφία είναι Επτανήσιοι και κυρίως Κερκυραίοι:

  1. Άγγελος Καλαμάς (Ζάκυνθος)
  2. Μιχαήλ Σπινέλης (Κεφαλονιά)
  3. Πέτρος Καρύδης (Κέρκυρα)
  4. Γεράσιμος Φρεν (Κέρκυρα)
  5. Σταύρος Καγκελάρης (Αργοστόλι)
  6. Σπύρος Αργαλιάς (Κέρκυρα)
  7. Σπύρος Μπελώνης (Αθήνα)
  8. Ιωάννης Ξένος (Ζάκυνθος)
  9. Δημήτριος Σελάκης (Χανιά)
  10. Αντώνιος Ζερβός (Κέρκυρα)
  11. Αλέξανδρος Πρίφτης (Κέρκυρα)
  12. Γεώργιος Κυλαδινός (Κέρκυρα)
  13. Αργύρης Παπαδόπουλος (Θεσσαλονίκη)
  14. Σπύρος Κοσκινάς (Κέρκυρα)
  15. Γεώργιος Λάσκαρης (Κέρκυρα)
  16. Αλέξανδρος Παυλάκος (Αθήνα)
  17. Κωνσταντίνος Κατωπόδης (Λευκάδα)
  18. Γεράσιμος Βασιλάκης (Κέρκυρα)
  19. Γεώργιος Τσιλιμπάρης (Κέρκυρα)

«Οι αρχιμουσικοί του Πολεμικού Ναυτικού»

Λίγο μετά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στις 3 Μάη του 1983 η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού σε αναμνηστική φωτογραφία με αρχιμουσικό τον υποπλοίαρχο Αντώνιο Ζερβό.

Η μελέτη συμπεριλαμβάνει, εκτός από στοιχεία για τη ζωή και την υπηρεσιακή εξέλιξη των εκάστοτε αρχιμουσικών, και το «Χρονικό της σύστασης και τη δραστηριότητα των μουσικών τμημάτων του ατμοδρόμωνα ΕΛΛΑΣ και του ευδρόμου ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ/ 1879-1885» του Εμμανουήλ Λούζη,

προϊστάμενου του Μουσείου Σπετσών..

Αναμνήσεις του συγγραφέα, παράθεση εγγράφων, δημοσιευμάτων σε εφημερίδες, αναφορές σε εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ελλάδας – όπου συμμετείχε η μπάντα του Π.Ν – και πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό συμπληρώνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά.

Ταυτόχρονα οι περιγραφές, τα στιγμιότυπα και τα ανέκδοτα από την καθημερινότητα στο Πολεμικό Ναυτικό, δίνουν και την διάσταση των κοινωνικών σχέσεων – πέραν της υπηρεσιακής- ανάμεσα στους μουσικούς κάθε βαθμού, μόνιμους και κληρωτούς.

Σε δημοσίευμα του «Κερκυραϊκού Βήματος», στα 1938, με τίτλο «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΜΑΣ» αναφέρεται:

«Κατά το διάστημα που έμεινε εδώ ο Στόλος μας, η Μουσική του έκαμε δύο υπηρεσίες στην πλατεία τη μία υπό τον αρχιμουσικόν της κ. Φρεν και την άλλη υπό τον βοηθόν του κ. Αργαλιάν. Την πρώτη έπαιξε […]. Στην δεύτερη έπαιξε Αΐντα, την Πριγκίπισσα της Τσάρδας του Κάλμαν και τη Συμφωνία Τσιγκερέν του Μπάλφη.

Η Μουσική του Στόλου μας αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της από Κερκυραίους Μουσικούς, μαθητάς των δύο Φιλαρμονικών μας, υπό την διεύθυνσιν των δύο άριστων Αρχιμουσικών μας, που μας τιμούν με την ικανότητά τους […]».

Γυρίζοντας περισσότερο από μισό αιώνα πίσω, διαβάζουμε στις 11 Ιουλίου 1881 στην εφημερίδα «Σφαίρα»:

«Εκλογή και προτάσει του πλοιάρχου  του Β. Ναυτικού κ. Ανδρέου Μιαούλη διωρίσθη αρχιμουσικός του “Ναυάρχου Μιαούλη” ο ευδόκιμος και εμπειρότατος μουσικοδιδάσκαλος κ. Άγγελος Καλαμάς, γνωστότατος εν Αθήναις ένθα πολλάς ορχήστρας διεύθυνε διακρινόμενος επί τέχνη και φιλοκαλία. Ο “Ναύαρχος Μιαούλης” αποκτά αρχιμουσικόν κάλλιστον».

Η μελέτη, δυστυχώς, είναι προς το παρόν – τουλάχιστον- εκτός εμπορίου, έχοντας κυκλοφορήσει σε ελάχιστα αντίτυπα.

 

Γιώργος Ζούμπος

 

* * *