Έχουν περάσει 77 χρόνια από τη σφαγή της ιταλικής μεραρχίας Aqui στην Κεφαλονιά από τους Γερμανούς. Στα χρόνια αυτά η σχετική βιβλιογραφία πλήθυνε και συνεχίζει να αυξάνεται διερευνώντας πολλές πτυχές του τραγικού γεγονότος.

Η τελευταία σχετική εργασία – από ότι γνωρίζουμε – είναι του Αγγελο-Διονύση Δεμπόνου η οποία εκδόθηκε δίγλωσση (ελληνικά και ιταλικά) στο Αργοστόλι το 2017 με τον τίτλο «Ημέρες Οργής/ DIES IRAE… DIES ILLA…», από το Σύλλογο Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Προσωπική μαρτυρία

Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό αφήγημα για την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής της Κεφαλονιάς. Γράφτηκε με οδηγό τις κατοχικές σημειώσεις του συγγραφέα, που τότε ήταν εικοσιένα  χρονών και αποτελεί μια κατάθεση για τα γεγονότα της ιταλογερμανικής σύρραξης του 1943 στην Κεφαλονιά, τη σφαγή της ιταλικής μεραρχίας Aqui, τη δράση και τη στάση της τοπικής Αντίστασης  και την ηρωική στάση ανθρωπισμού των απλών ντόπιων απέναντι στους πρώην κατακτητές τους.

Ο συγγραφέας στέκεται κύρια στην ανθρώπινη πλευρά, υπό το πρίσμα της τότε εφηβείας του και δευτερευόντως στα πολεμικά γεγονότα.

 

Ο τόμος περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια:

  1. Το μέτωπο Κεφαλονιά. Σεπτέμβρης 1943
  2. Η Ιταλική στρατιωτική μηχανή
  3. Πυροβολικό. Ένα προνομιούχο όπλο.
  4. Στρατός και κοινωνία
  5. Ο Ιταλός στρατιώτης
  6. Γερμανοί. Ο αδυσώπητος σύμμαχος
  7. Η αντίσταση
  8. Η επόμενη μέρα
  9. Η θρυαλίδα
  10. Πέσαμε πάνω στα όπλα
  11. Κάιν, το αίμα του αδελφού σου βοά εκ της γης προς με
  12. Μετά την καταιγίδα

Η τελευταία παράγραφος είναι διαχρονική και παρατίθεται χωρίς άλλα σχόλια: «Οι μόνοι που κατέχουν ποιο το τότε ιδανικό, για το οποίο θυσιάστηκαν, είναι οι νεκροί. Οι άλλες δικαιολογίες επιστρατεύονται για την ικανοποίηση των ζώντων και όχι για τη δική τους μνήμη.

Μη τους ταράζουμε τον αιώνιο ύπνο τους.

Requiescant in pace.»

 Η πρώτη παρουσίαση

Οι «Ημέρες οργής» παρουσιάστηκαν τον Οκτώβρη του 2017 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου και η σύντομη ομιλία του συγγραφέα έκανε εντύπωση καθώς ήταν συναρπαστική και συγκινητική, όπως σημειώνουν τα «Κεφαλονίτικα Νέα» και βέβαια καταχειροκροτήθηκε.

Ο συγγραφέας άρχισε την ομιλία με τη φράση  «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση» και συνέχισε απαριθμώντας τα ελαττώματα του  βιβλίου του. Είναι σπανιότατο να μιλά ένας συγγραφέας για τη δουλειά του και να λέει «Αυτό το βιβλίο, για το οποίο ακούσατε τόσους επαίνους, είναι ένα βιβλίο άχρηστο, αναξιόπιστο, ατεκμηρίωτο και χωρίς υπόληψη». Αλλά επίσης – σημειώνουν πάλι τα «Κεφαλονίτικα Νέα»- δεν ακούς τόσο συχνά έναν συγγραφέα να περιγράφει με τόσο σπαραχτικό τρόπο την μόνη διέξοδο προς τα τότε και τώρα αδιέξοδα.

Ο συγγραφέας

 Ο Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1922 και τελειώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές ασχολήθηκε με την έρευνα και τη λαογραφία.  Μελέτησε με πάθος το ιστορικό αρχείο της  Κεφαλονιάς, με βάση το πολύτιμο υλικό του οποίου έκανε πολυάριθμες ανακοινώσεις σε συνέδρια και δημοσίευσε δεκάδες μελέτες σε έγκυρα περιοδικά. Σήμερα, έχοντας ηλικία η οποία πλησιάζει τον ένα αιώνα, συνεχίζει την έρευνα και τη συγγραφή αποτελώντας ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Κεφαλονιά και το σημαντικότερο σύνδεσμο μεταξύ δύο αιώνων επτανησιακής ιστορίας.

Γιώργος Ζούμπος

 

* * *