«Δημοτική Μουσική Πατρών. Το χρονολόγιο ενός λαϊκού ωδείου»

Η ιστορία μιας μπάντας και του οργανισμού στον οποίο ανήκει είναι μέρος της ιστορίας ενός τόπου. Η συγγραφή  ενός τέτοιου κειμένου ακουμπά γεγονότα της ιστορίας της χώρας, του τόπου και την καθημερινότητα των ανθρώπων που ενεργοποιούνται σε κάθε χρονική περίοδο γύρω της.

Η Δημοτική Μουσική της Πάτρας έχει μια ιστορία που ξεκινά στα 1928 και όπως σημειώνει ο  συγγραφέας Γιώργος Βιδάλης, πρόκειται για:

«Ένα θεσμό που κυριάρχησε κείνα τα παλιά τα χρόνια στα μουσικά πράγματα της πόλης, όχι μόνο σαν μια Μπάντα Πνευστών που οδηγούσε παρελάσεις και λιτανείες, όχι μόνο σαν μία φιλαρμονική που ψυχαγωγούσε τους Πατρινούς στις κεντρικές πλατείες της πόλης ερμηνεύοντας έργα μεγάλων μουσουργών, μα επιπρόσθετα μπολιάζοντας νέα παιδιά στην υπέροχη αυτή τέχνη: τη μουσική.»

Γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με το Βασίλη Θωμόπουλο – πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων-  πρόκειται για «Τη συγγραφή ενός βιβλίου µέσα από το οποίο έρχεται στο φως ο ρόλος της Δηµοτικής Μουσικής στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Πάτρας είναι ιδιαίτερα σηµαντική.

Η ανάδειξη του πολύπλευρου έργου της Δηµοτικής Μουσικής, µέσω του “Χρονολογίου”,  πραγµατοποιείται σε µια χρονική περίοδο. όπου ο Πολιτιστικός Οργανισµός και η Δηµοτική Αρχή, βάζουν σε νέες βάσεις τη λειτουργία της.

Ο Πολιτιστικός Οργανισµός του Δήµου Πατρέων µέσα από τη συγκεκριµένη έκδοση, αποκτά ένα ακόµα “εργαλείο” µε το οποίο του δίνεται η δυνατότητα να “διαβάζει” το χθες της Μουσικής, σχεδιάζοντας γι’ αυτή έναν σύγχρονο ρόλο στο αύριο.»

Τα κεφάλαια

 

Η μελέτη του Γιώργου Βιδάλη «Δημοτική Μουσική Πατρών. Το χρονολόγιο ενός λαϊκού ωδείου» απλώνεται σε 170 σελίδες και εκδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες. Η διάρθρωσή της περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια:

  • Α΄ περίοδος (1928-1941)
  • Β΄ περίοδος (1946-1967)
  • Γ΄ περίοδος (1967-1974)
  • Δ΄ περίοδος (1974-2000)
  • Εξέχοντες μουσικοί
  • Οι μουσικοί της Πάτρας στα στέκια διασκέδασης
  • Ένας συμμαθητής στο σχολείο της Μπαντίνας
  • Γράφει για τους αδελφούς Τζαβάρα
  • Διηγείται ένας μαθητής του Σχολείου της Δημοτικής Μουσικής Πατρών
  • Αρχιμουσικοί – Μουσικοδιδάσκαλοι
  • Μέλη Αδερφάτου
  • Λίστες μουσικών Μπάντας
  • Λίστες μουσικών Μπαντίνας
  • Βιβλιογραφία

Ο αρχιμουσικός Χρήστος Τσέκος κατά τη διάρκεια μιάς υπηρεσίας με τη «Μάντζαρο» (1955)

Θερινό θέατρο Φοίνικας Κέρκυρας, 1932: Ο αρχιμουσικός Γεράσιμος Ρομποτής στο διάλειμμα μιας πρόβας της συμφωνικής ορχήστρας ενώ ετοιμάζεται το ανέβασμα της όπερας «Η κόρη του φονιά»

Χρ. Τσέκος και Γερ. Ρομποτής

Πέρα από τη σημασία που έχει  για την Πάτρα, η ιστορία της Δημοτικής Μουσικής της Πάτρας διασταυρώνεται  και με τη μουσική ιστορία της Κέρκυρας.

Το 1935 αναλαμβάνει αρχιμουσικός της Δημοτικής Μουσικής της Πάτρας  ο Χρήστος Τσέκος  ο οποίος μεταπολεμικά αναλαμβάνει  την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Μαντζάρου» για δύο περιόδους.  Αρχιμουσικός στην Πάτρα παραμένει ως το 1941 οπότε επιστρατεύεται.

Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής διαλύεται η μπάντα του Δήμου Πατρέων και ο Χρ. Τσέκος βρίσκεται στα Τίρανα όπου αναλαμβάνει την διεύθυνση του μουσικού τμήματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού. Τον Ιούλη του 1945 αναλαμβάνει τη «Μάντζαρο» και ακολουθούν συνεργασίες με τις Φιλαρμονικές Ληξουρίου, Κορίνθου και πάλι με τη «Μάντζαρο». Στη συνέχεια συνεργάζεται με τις Φιλαρμονικές Γυθείου, Πύργου, Λαμίας και Ληξουρίου. Πεθαίνει στα Γιάννενα το 1984.

Στα 1946 δημοσιεύεται προκήρυξη για την πρόσληψη αρχιμουσικού στο Δήμο Πατρέων. Μεταξύ των εννιά υποψηφίων είναι οι Χρήστος Τσέκος και Γεράσιμος Ρομποτής ο οποίος και επιλέγεται.

Ο Ρομποτής στη πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διαφωνεί με τη διαφαινόμενη μείωση των υπό πρόσληψη μουσικών από 34 σε 24 και προτείνει να προσληφθούν αρχικά τουλάχιστον 31 μουσικοί «ίνα καταστή δυνατόν και ικανοποιηθή το μουσικόν αίσθημα της κοινωνίας των Πατρών, ήτις αναμένει με αγωνίαν την εμφάνισιν μιας άρτιας Δημοτικής Μουσικής.» Τελικά  δεν αποδέχεται το διορισμό του με αιτία τη μικρή, κατά τη γνώμη του, αμοιβή που του προσφέρεται.

Στις μακροσκελείς καταστάσεις των μελών της Δημοτικής Μουσικής Πατρών συναντάμε αρκετά κερκυραϊκά ονόματα με ειδική αναφορά να γίνεται στο μουσικοδιδάσκαλο Ιωάννη Φαναριώτη που υπηρέτησε κατά τη δεκαετία του ’30

 

Γιώργος Ζούμπος

 

* * *