Η περίοδος του καρναβαλιού επηρεάστηκε σημαντικά απο τους Βενετσιάνους γιατί αυτοί μέχρι το 1400 διατηρούσαν την χρονολόγηση με τον βλαστικό τρόπο, στον οποίο η τελευταία μέρα του χρόνου είναι η Κυριακή της Τυροφάγου και η πρώτη μέρα του νέου χρόνου η Καθαρή Δευτέρα. Γι’αυτό κι’έχει τόση φήμη το καρναβάλι της Βενετίας.

Οι ευρισκόμενοι στην Κέρκυρα οικογενειακά , αξιωματικοί του βενετσιάνικου στρατού και ναυτικού, ζητούσαν ένα καρναβάλι ανάλογο με της Βενετίας. Το 1720 μετέτρεψαν την λέσχη των ντοπιων ευγενών σε θέατρο του Αγ. Ιακώβου απο τον κοντινό μητροπολιτικό ναό των καθολικών που τιμάται στ΄όνομα του Αγ. Ιακώβου.Εκεί έδιναν παραστάσεις ολόκληρη την διάρκεια της χορευτικής περιόδου, που συμπίπτει με την χορευτική περίοδο της υπαίθρου της Κέρκυρας, δηλαδή απο τον Οκτώβρη έως την Κυριακή της Τυροφάγου.
Τον τελευταίο ενάμιση σχεδόν αιώνα της βενετοκρατίας , ένας αξιωματικόςτου πολεμικού ναυτικού της Βενετίας , Πλοίαρχος ή Υποναύαρχος, αναλάμβανε την ψυχαγωγία, ενώ του εχορηγείτο ένα ποσόν για τα έξοδα ολόκληρου του χρόνου.Ήταν υποχρεωμένος να φέρνει στην Κέρκυρα χορευτικά μπαλέτα και όπερες του 18ου αιώνα.Όταν τις Τυρινές έκλεινε ο κύκλος της ψυχαγωγίας , έκλεινε και ο σχετικό φάκελλος της διαχείρησης του επιφορτισμένου με το καθήκον αυτό αξιωματικού και κατατίθετο στο Δημόσιο Αρχειοφυλάκειο για να τα βρίσκουμε σήμερα εμείς και να αμς δίνουν άφθονες πληροφορίες.
Επίσης το 1747/1750 που υπηρετούσε στην Κέρκυρα ως Ανθυπολοχαγός του βενετσιάνικου στρατού ο Καζανόβας, μας άφησε στα απομνημονεύματα του περίφημες περιγραφές του καρναβαλιού της εποχής του, στην πόλη της Κέρκυρας.
Όμως οι βενετσιάνοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού ήταν οι πρώτοι που τυποποίησαν τα καρναβάλια της χώρας. Επίσης δεν έπαιξε μικρότερο ρόλο η ευπρέπεια και η ευκοσμία της μεγάλης πόλης.Την Τσικνοπέμπτη τα χρόνια της βενετοκρατίας, αλλά και τον 19ο αιώνα τα παιδιά της αριστοκρατικής τάξης έκαναν την μασκαράτα των τρελλών. Ντύνονταν τρελλοί και αναστάτωναν την πόλη με τις φασαρίες τους.Σήμερα έχει αντικατασταθεί απο τα πετεγουλιά ή πετεγολέτσα που σημαίνουν κακόβουλο κουτσομπολιό και γίνεται στο ιστορικό κέντρο της χώρας.Επίσης πάντα στις γιορτές οι Κερκυραίοι της πόλης κρεμάνε απο τα παράθυρα κόκκινα πανιά με χρυσιά κρόσσια της περισσότερες φορές.Αυτά λέγονται φεστόνια.Η λέξη προέρχεται απο την ιταλική festa (γιορτή). Αυτά ήταν απομίμηση των ανάλογων της Βενετίας , τα οποία ετοποθετούντο σε κάθε αγγελία νίκης ή θριάμβου ή μεγάλης γιορτής.Για τον παραπάνω λόγο η τοποθέτηση τους στα παράθυρα της Κέρκυρας την Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάβατο, μέρες πένθους,είναι σφάλμα βαρύ. Επίσης γίνονταν παραστάσεις, αλλά αυτό ήταν έθιμο που δεν εξελίχθηκε.

 πηγή : Οδυσσέας Κάρολος Κλήμης / εφημερίδα freenews