«Ξυπόλητοι ήρωες»

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μας δίνει μια  ακόμα δουλειά της, ένα ιστορικό μυθιστόρημα,  που  αναφέρεται  στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1942-1943.  Παρακολουθούμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πόλη και σχετίζονται με τη δράση των  αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΜ και ΕΠΟΝ και τη δραστηριότητα  των αρχών Κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας. Παράλληλα  παρακολουθούμε  τη δράση των ορφανών του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, γνωστών στην πόλη ως Ξυπόλυτο Τάγμα και των γεγονότων που συνδέονται με το ξεκλήρισμα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Οι πρωταγωνιστές

Μια παρέα εννιά παιδιών και εφήβων ζει τα κατοχικά γεγονότα και πρωταγωνιστεί σ’ αυτά φωτίζοντάς τα μέσα από την οπτική της καθημερινής ζωής της κατεχόμενης Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της, της προσπάθειας επιβίωσης κάποιων και της επικράτησης κάποιων άλλων, του αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας αλλά και για τη σωτηρία όσων κινδυνεύουν περισσότερο από τον φοβερό εχθρό.

Την ομάδα αποτελούν ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική, η Λούνα που ζουν στη Θεσσαλονίκη εκείνα τα σκοτεινά χρόνια και ζουν εμπειρίες που τους καθορίζουν.  Μέσα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσμένοι έρωτες, αδελφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης , επιστροφές από χρωστούμενα του παρελθόντος.  Και αυτά με τη σειρά τους μέσα σε συμφέροντα αντικρουόμενα, ανθρώπους  διαφορετικούς, πλούσιους και φτωχούς, χριστιανούς και εβραίους, αγωνιστές της Αντίστασης και δωσίλογους

 Έγραψαν

Σημειώνει ο λογοτέχνης και κριτικός Μάνος Κοντολέων:

«Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη καταφέρνει από τη µια να ζωντανέψει γειτονιές της Θεσσαλονίκης που έχουν πλέον εξαφανιστεί ή αλλοιωθεί και από την άλλη να περιγράψει µε ζωντάνια αξιοθαύµαστα την καθπµερινότητα µιας οµάδας παιδιών που ζήσανε τα δύσκολα χρόνια της γερµανικής Κατοχής. Κυρίως όµως χρησιµοποιεί το ιστορικό παρελθόν µε µια ευαισθητοποιηµένη  και σωστά δοµημένη πολιτικά ανθρώπινη στάση. Το χτες ίσως να θυµίζει το σήµερα .. Μπορεί όµως και το σήµερα να θέλει να εµποδίσει την επισιροφή του χτες».

Και η Άλκη Ζέη:

«Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο µού ήρθε στον νου ένα µότο της Διάπλασης των Παίδων “τέρπειν άμα και διδάσκειν”.  Νοµίζω λέει όσα ήθελα να πω».

Η συγγραφέας

 

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη  γεννήθηκε  και µεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος εκεί, στη δηµόσια εκπαίδευση. Παράληλα γράφει λογοτεχνία και βιβλία της ήταν υποψήφια για τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω»,  όπως και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης έργα της ήταν υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά ΒραΒεία, ανάµεσα στα οποία  και τα: « Το αστερόσπιτo» (2009),  «Με λέvε  Νιλουφέρ» ([2012), «Το υπόσχομαι …» (2014) από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Το 2015 τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήµατος για το ΒιΒλίο της «Θα σε σώσω ό, τι κι αν γίvει» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).

 

 

Γιώργος  Ζούμπος

 

*  *  *