Πριν 15-20 χρόνια, ο φίλος μου Κώστας Χ., φανατικός συλλέκτης, θα βρεθεί στο Μοναστηράκι, ψάχνοντας μέσα σε ένα μεγάλο σωρό εκατοντάδων σκόρπιων παλιών σελίδων. Οι περισσότερες ήταν ασκήσεις πιάνου, άνευ αξίας. Και ενώ ετοιμάζονταν να φύγει, ξαφνικά ένας τίτλος ενός μισοκρυμμένου φύλλου παρτιτούρας του τράβηξε την προσοχή: “A la noble sociètè philarmonique de Corfou“, έγραφε. Πυρετωδώς άρχισε να ψάχνει στον σωρό και η τύχη τον βοήθησε, κατάφερε να βρει τα δύο εξώφυλλα και τις τρεις υπόλοιπες σελίδες.
Η εν λόγω παρτιτούρα πρέπει να τυπώθηκε στην Κέρκυρα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές 20ου, στο τυπογραφείο Λούπης (;) με μεταφορά χειρογράφου σε λιθογραφία.

Ο συνθέτης (P. Caravana) είναι ο Πέτρος Καραβάνας του Φραγκίσκου, κερκυραίος μουσικοδιδάσκαλος και συνθέτης, ιταλικής καταγωγής, γιός του επίσης μουσικοδιδάσκαλου και συνθέτη Φραγκίσκου Καραβάνα, μαθητή του Νικόλαου Μάντζαρου. Διετέλεσε μουσικοδιδάσκαλος της Παλαιάς Φιλαρμονικής στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχιμουσικός γιά το διάστημα 1903-1918.

 

Ο Κωστας έγραψε το κομμάτι στον υπολογιστή (πρόκειται για μια χαριτωμένη  πόλκα για πιάνο, με τίτλο “L’amour constant”) και το άκουσε μετά από παραπάνω από 100 χρόνια από τότε που πρωτοπαίχτηκε!

 

* * *