“Με την έκδοση διατάγματος στις 19 Σεπτεβρη του 1925 είδε να πραγματοποιείται το μεγάλο του όνειρο, η οριστική επίλυση του αγροτικού ζητήματος της Κέρκυρας”

Κυκλοφόρησε ο 24ος τόμος της «Κυμοθόης» η οποία εκδίδεται από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης  με πολύ μεράκι και αποτέλεσμα έναν ογκώδη τόμο.

Ο τόμος αυτός είναι αφιερωμένος στην «Ομηρική Ποίηση και Θάλασσα», αλλά παράλληλα περιλαμβάνει και μια πλούσια σειρά κειμένων με διαφορετικά αντικείμενα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η μελέτη της Όλγας Παχή «Ο Ανδρέας Δενδρινός και οι κοινοβουλευτικοί του αγώνες υπέρ του εργατικού και αγροτικού κοσμου της Κέρκυρας».

Η Όλγα Παχή ασχολείται για χρόνια με την ιστορία της κερκυραϊκής υπαίθρου, αρχικά με τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου η οποία είχε αντικείμενο «Από το φεουδαλικό σύστημα ιδιοκτησίας στο αγροτικό ζήτημα της Κέρκυρας (1864-1925)». Έχει δημοσιεύσει μελέτη για τον Πολυχρόνιο Κωνσταντά και την πολιτική ζωή της Κέρκυρας του 19ου αιώνα, ενώ με τη μονογραφία της «Ο Κερκυραίος πολιτικός Κωνσταντίνος Ζαβιτζιάνος», καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τη νέα της εργασία δίνει μια πλήρη εικόνα για τη ζωή και την προσφορά  του πολιτικού Ανδρέα Δενδρινού (1868-1946), ενώ στο παράρτημά της παραθέτει μια σειρά στοιχείων τα οποία τεκμηριώνουν την πολιτική του δράση.

Ο Ανδρέας Δενδρινός έρχεται σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο από νεαρή ηλικία, ασχολείται με την πολιτική από το 1899, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια επίλυσης διαφόρων προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα εκδίδει σειρά εφημερίδων. Το 1900, παρά την αντίδραση της οκογενειάς της, παντρεύεται με τη λόγια Ειρηνη Ζαβιτζιάνου. Η Ειρήνη Δενδρινού (πλέον) συνδέθηκε με το Ντινο Θεοτόκη και ήλθε σε επαφή με το σοσιαλισμό και τις ευρωπαϊκές φιλοσοφικές ιδέες της εποχής.

Η κοινοβουλευτική δράση του Δενδρινού περιορίζεται για διάφορους λόγους στο διάστημα από 2 Γενάρη 1924 ως 30 Ιούνη 1925 και όλες οι αγορεύσεις του έχουν πάντα στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των κερκυραίων αγροτων και εργατών.

Στις 28 Μάρτη του 1925 συζητιέται στη βουλή το ζήτημα «της ακριβίας του βίου». Στη συζήτηση αυτή ο Δενδρινός υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι το κράτος όφειλε να ενισχύσει τους συνεταιρισμούς κατανάλωσης καθώς και τους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς και εξέφρασε την άποψη ότι μία από τις κυριότερες αιτίες της ακρίβειας ήταν η ανισοσκέλεια του προϋπολογισμού, η οποία οφειλόταν και στην έλλειψη αγροτικής πολιτικής.

Σημαντικότερος σταθμός στη δράση του είναι η έκδοση του νομοθετικού διατάγματος της 19-09-1925 «Περι απελευθερώσεως από των διηνεκών βαρών των αγροτικών κτημάτων της νησου Κερκύρας». Με την έκδοση αυτού του διατάγματος λύνεται οριστικά το κερκυραϊκό αγροτικό ζήτημα που ταλαιπώρησε την κερκυραϊκή ύπαιθρο για περισσότερο από μισό αιώνα. Τον Απρίλη του 1927 επικυρώνεται το παραπάνω διάταγμα και ο ίδιος ο Δενδρινός χάνει κτηματική περιουσία ύψους 25 εκατομυρίων προπολεμικών δραχμών.

Το 1936, μαζί με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, δεν δίνει ψήψο ανοχής στο Μεταξά, ενώ μεσα στην Κατοχή συμμετέχει στην ίδρυση του ΕΑΜ Κέρκυρας και διατελεί γραμματέας της επαρχιακής Όρους-Γύρου.

Ο Ανδρέας Δενδρινός πέθανε στις 8 Μάρτη του 1946 και στην κηδεία του, από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, τον επικήδειο εκφώνησε ο γιατρός Ερωτόκριτος Μωραϊτης, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του Ε.Α.Μ., το Α.Κ.Ε., το Κ.Κ.Ε., τους αγωνιστές του Ε.Λ.Α.Σ., την Ε.Π.Ο.Ν., το κόμμα των Φιλελευθέρων, το Εργατικό Κέντρο και τις συνοικιακές επιτροπές του Ε.Α.Μ.

Γιώργος Ζούμπος

* * *