Η Κέρκυρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πλήρωσε ένα ακριβό λογαριασμό. Αν εξαιρέσουμε μικρότερα αστικά κέντρα που καταστράφηκαν ολοσχερώς στα πλαίσια γερμανικών αντιποίνων παραδειγματισμού (Καλάβρυτα κλπ), ήταν η πόλη με τις μεγαλύτερες καταστροφές στον ελλαδικό χώρο, με καταστραμμένο ή με ζημιές το 60% των κατοικιών της.

Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν ολοσχερώς 842 οικίες,από τις οποίες 270 ισόγειες, 109 μονώροφες, 157 διώροφες,173 τριώροφες, 80 τετραώροφες, 46 πενταόροφες και 7 εξαώροφες. Το θέατρο, τα τρία γυμνάσια, η βιβλιοθήκη, ο Μαρκάς κλπ. Εβλάβησαν σοβαρά και χρειάστηκε να κατεδαφιστούν άλλα 345 σπίτια, ενώ μέτριες βλάβες υπέστησαν άλλα 303 σπίτια. Καταστράφηκαν ολοσχερώς και 12 ναοί εντός της πόλεως ενώ άλλοι 13 έπαθαν ζημιές.
Αν και στην μνήμη του κόσμου ο «μεγάλος» βομβαρδισμός είναι ο γερμανικός, ανήμερα του Σταυρού, ωστόσο όλοι οι εμπόλεμοι φέρουν ευθύνες και όλοι συνέβαλαν στην καταστροφή της πόλης. Οι Ιταλοί καθ’ όλο το 1940, με αποκορύφωμα τον άνανδρο βομβαρδισμό την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Γερμανοί με τον εμπρησμό, οι Σύμμαχοι με τις επιδρομές του ’44.

Η Κέρκυρα θα βγει γονατισμένη από τον πόλεμο, μακρινός συγγενής της προπολεμικής κοσμοπολίτικης πόλης, με τα σημάδια από τις πληγές να είναι εμφανή μέχρι τις μέρες μας. Την περίμενε ο εμφύλιος, η φτώχια και η κακομοιριά, που θα αναγκάσουν τον κόσμο, των χωριών πιο πολύ, να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς, μια αιμορραγία που θα κρατήσει για μια δεκαετία, μέχρι την εμφάνιση του τουρισμού και τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

 

Εμπρησμός Κέρκυρας, 13-14 Σεπτέμβρη 1943 from corfuhistory on Vimeo.

φώτο βομβαρδισμών: http://www.facebook.com/groups/oldphotoscorfu/

* * *