Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο  για πολλά χρόνια  πιστεύαμε ότι ήταν στην Κέρκυρα, στο λιβάδι του Ρόπα στις 25-09-1944, όταν αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-24 Liberator πραγματοποίησε  αναγκαστική προσγείωση  λόγω μηχανικής  βλάβης.

Σήμερα, χάρη στη δυνατότητα πρόσβασης σε σημαντικό αριθμό πληροφοριών που μας δίνει το διαδίκτυο, έγινε εφικτό να αποκατασταθεί η πραγματικότητα με τη βοήθεια των ερευνητών Hughes Glantzberg και Μανώλη Μπαρδάνη.

Η φωτογραφία δεν είναι στο λιβάδι του Ρόπα στις 25 Σεπτέμβρη1944 αλλά στην Ελβετία στις 13 Αυγούστου 1943. Το εικονιζόμενο Liberator είναι το «Death Dealer» της 93ης Ομάδας Βομβαρδισμού της USAAF (8η Αεροπορική Δύναμη, 409 Σμήνος), με σειριακό αριθμό 42-40611 (στο κάθετο ουραίο ο πρώτος αριθμός δεν διακρίνεται λόγω της φωτιάς) και διακριτικό, επίσης στο κάθετο ουραίο, το γράμμα «Χ».

Το «Death Dealer» είχε λάβει μέρος  την 1η Αυγούστου στην επιχείρηση «Tidal wave» με στόχο το βομβαρδισμό των διυλιστηρίων στο Πλοέστι της Ρουμανίας.

Στις 7 το πρωί της Παρασκευής 13 Αυγούστου απογειώθηκε από  τη Βεγγάζη με κυβερνήτη τον υποσμηναγό Alva  J. Geron (ο ίδιος το είχε οδηγήσει και στο Πλοέστι). Συμμετείχε σε σχηματισμό 81 βομβαρδιστικών B24 με στόχο τα αεροναυπηγικά εργοστάσια παραγωγής  Messerschmitt  στο Wiener-Neustadt, νότια της Βιένης.  Τα αμερικανικά αεροπλάνα διέσχισαν 2200 χιλιόμετρα, αιφνιδιάζοντας τη γερμανική αεράμυνα που δεν περίμενε επίθεση από τα νότια. Η επίθεση είχε απόλυτη επιτυχία και η παραγωγή  των εργοστασίων μειώθηκε από 270  σε 184 αεροπλάνα. Ήταν ο πρώτος στρατηγικός βομβαρδισμός των αμερικανών σε γερμανικό έδαφος.

Το αποτέλεσμα του αιφνιδιασμού ήταν μόνο δύο Β24 να μη γυρίσουν στην Tύνιδα, – που ήταν το αεροδρόμιο επιστροφής  λόγω ανεπάρκειας καυσίμων για τη Βεγγάζη.

Το «Death Dealer» ήταν το ένα από τα δύο άτυχα αεροπλάνα.  Καθώς προσέγγιζε το στόχο παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα νο 3, ο οποίος έχανε λάδια και τελικά σταμάτησε. Πάνω από το στόχο, χτυπήθηκε από την αεράμυνα και ο κινητήρας νο 2, αναγκάζοντας τον κυβερνήτη να μειώσει το ύψος από τα 3000 μέτρα και να  πετάξει δυτικά, αναζητώντας  χώρο για να επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση.

Μετά από λίγη ώρα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Ελβετία, σε μια πεδινή έκταση στην περιοχή της πόλης Wil-Thurau  στο καντόνι του St. Gallen, χωρίς να υπάρξουν θύματα μεταξύ του πληρώματος. Το αεροπλάνο κάηκε από το πλήρωμα αμέσως μετα την προσγέιωση.

Πολλές φωτογραφίες του σκάφους και του πληρώματος, καθώς και αναλυτικό ιστορικό, βρίσκονται στην ελβετική σελίδα:  http://warbird.ch/wb-events/erster-amerikanischer-bomber-landet-in-der-schweiz/

 

Γιώργος Ζούμπος

 

* * *