Προσωπικές αφηγήσεις

«Στην Κορέα και την Ιαπωνία» του Λουκιανού Ζαμίτ

Γιώργος Ζούμπος

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το νέο βιβλίο του συμπολίτη Λουκιανού Ζαμίτ «Στην Κορέα και την Ιαπωνία». Πρόκειται για τις αναμνήσεις του συγγραφέα από τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Κορέας (Ιούν. 1950 – Ιούλ. 1953) ως «εθελοντή» στρατεύσιμου με το 13ο Σμήνος Μεταφορών της Ελληνικής Αεροπορίας.
Μια πενθήμερη άδεια δίνει στο συγγραφέα την ευκαιρία να επισκεφθεί την Χιροσίμα, η οποία εφτά χρόνια νωρίτερα είχε γνωρίσει με τον πλέον δραματικό τρόπο την είσοδο της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή. Επισκέπτεται και άλλα σημεία της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου και σήμερα, εξήντα χρόνια αργότερα, μαζί με τις αναμνήσεις του μας δίνει άφθονα ιστορικά, γεωγραφικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και κοινωνιολογικά στοιχεία για τη χώρα αυτή όπως και για την Κορέα.
Η αφήγησή του νεαρού τότε υποσμηνία συνοδεύεται με τις περιγραφές της ζωής στη μονάδα του, ενώ παράλληλα αναφέρει τα σχετικά με τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τονίζοντας τη φρίκη του πολέμου και δίνοντας στις αναμνήσεις του ένα σαφές αντιπολεμικό ύφος.
Μια σημαντική παράμετρος η οποία αναδεικνύεται μέσα από την αφήγησή του, είναι και η επιλογή «εθελοντών» για να συμμετάσχουν στον Πόλεμο της Κορέας. Σημειώνει μεταξύ άλλων, ο Λουκιανός Ζαμίτ, μεταφέροντας τη συζήτηση με το διευθυντή του Α2 γραφείου της Πολεμικής Αεροπορίας:
«… Δεν μπορώ να σε υποχρεώσω (λέει ο Διευθυντής του Α2) επειδή η συμμετοχή είναι εθελοντική… Αλλά να ξέρεις ότι αυτή η στάση σου μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες, όχι μόνο κατά το υπόλοιπο της θητείας σου αλλά και στη μετέπειτα ζωή σου… Πρόσεξέ το αυτό!…». Ο υπαινιγμός ήταν ξεκάθαρος: ή δέχεσαι ή υπόκεισαι σε φακέλωμα.
Το κόστος σε έμψυχο υλικό για την Ελλάδα στον πόλεμο της Κορέας ήταν: 21 νεκροί αξιωματικοί και 166 οπλίτες και 614 τραυματίες.

Ο συγγραφέας

Ο Λουκιανός Ζαμίτ γεννιέται το 1931 στην Κέρκυρα, όπου και διαμένει, και εργάζεται στην Εμπορική Τράπεζα ως το 1985.
Εμφανίζεται στα γράμματα για πρώτη φορά το 1952 με τη δημοσίευση διηγημάτων στην «Καθολική» της Αθήνας και το 1953 στην «Εφημερίδα των Ειδήσεων» της Κέρκυρας. Στα 1955 έχει την πρώτη εκδοτική παρουσία με τη νουβέλα «Μιντόρι» όπου διηγείται για πρώτη φορά τις εμπειρίες από την επίσκεψη στη Χιροσίμα.
Τα διηγήματά του αναφέρονται στην περίοδο του πολέμου και της κατοχής και στη δυστυχία και τη φτώχεια που επικρατεί στην μεταπολεμική Κέρκυρα. Πολλά από αυτά δημοσιεύονται στον καθημερινό και περιοδικό Τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά. Συνεργασίες του επίσης έχουν μεταδοθεί περιοδικά από το κρατικό ραδιόφωνο.
Το 1958 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κερκυραϊκά Χρονικά» η πρώτη συλλογή διηγημάτων του, «Η πρώτη μέρα ενός ανθρώπου». Το 1986 κυκλοφορεί η δεύτερη κατά σειρά, «Η μπόρα».
Εκτός από την πεζογραφία, ασχολείται με τη μελέτη της κερκυραϊκής ιστορίας, έχοντας εκδόσει πέντε ιστοριοδιφικές εργασίες από την «Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών», της οποίας είναι το αρχαιότερο διοικητικό μέλος, συνεχώς από το 1963.

* * *