Αρχική κατάσταση

Έτος τήξης: 1788
Χυτήριο: Βασιλικό χυτήριο IDRET (Nantes)
Βάρος: 656 κιλά
Διαμέτρημα: 84 mm
Mήκος κάννης: 191 cm (6 πόδια Παρισιού)
Ολικό μήκος: 208 cm
Μοντέλο (pattern) Gribeauval, με κάννη χωρισμένη σε τρία ανόμοια τμήματα, οριοθετημένα από δύο πλατιούς, ελαφρώς κωνικής μορφής δακτυλίους, μπροστά και πίσω από τον άξονα περιστροφής.

Ιστορία

  Το κανόνι τήχθηκε πιθανότατα το 1788 στο χυτήριο του Indret, το οποίο βρίσκονταν σε ένα νησί πάνω στον ποταμό Λίγηρα, κοντά στην Νάντη (Nantes). Εκείνη την περίοδο στο Indret γίνονταν η μεγαλύτερη παραγωγή κανονιών για το γαλλικό βασιλικό ναυτικό.

Το χυτήριο του Indret δημιουργήθηκε το 1777 από το Υπουργείο Ναυτικών του Λουδοβίκου XVI, το οποίο ανέθεσε την πραγματοποίηση του στον Άγγλο σιδηροβιομήχανο William Wilkinson, αδελφό του πασίγνωστου John, δημιουργό του Bersham Foundry, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον James Watt για την δημιουργία των πρώτων ατμομηχανών.

 Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του εργοστάσιου παραγωγής κανονιών ήταν το σύστημα διάτρησης της κάννης, που το κινούσε ένας υδραυλικός τροχός και που αυτός με την σειρά του ενεργοποιούνταν από την παλιρροιακή δύναμη. Σε αυτό το εργοστάσιο πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γαλλικός «σιδηρόδρομος» [μια γραμμή 1.100 μέτρων, κατασκευασμένη από σιδερένιες ράβδους, τοποθετημένες πάνω σε εγκάρσιες δρύινες τραβέρσες], για την μεταφορά των κανονιών στους φούρνους.  Το κανόνι μεταφέρθηκε πιθανότατα στην Κέρκυρα ύστερα από την πτώση της Ενετικής Δημοκρατίας το 1797, κατά την διάρκεια της εκστρατείας της Ιταλίας του Ναπολέοντα.

Διακριτικά

Πάνω από την οπή για το φιτίλι υπάρχει χαραγμένη μια άγκυρα με κρίκο και με τριγωνικά άγκιστρα. Αυτό το σχέδιο συναντιέται σε διάφορα γαλλικά κανόνια της εποχής, μερικά από τα οποία βρίσκονται σήμερα στα περίχωρα του Capetown της Νότιας Αφρικής.

Πάνω από το χάραγμα της άγκυρας υπάρχει χαραγμένο το σήμα AG3, που μάλλον προσδιόριζε την φύση της χρήσης του.

Ο αριθμός σειράς (Ν66) βρίσκεται ανάγλυφος στο δεξιό τμήμα του άξονα περιστροφής.

  Κιλλίβαντας

Ο ναυτικός (ή και παράκτιας άμυνας) κιλλίβαντας ακολουθεί πιστά τα σχέδια και τις διαστάσεις που δημοσιεύτηκαν στο “Artillerie de mer France 1650 –1850”.

Το λαδί χρώμα των κιλλιβάντων ήταν το χρώμα που είχε υιοθετήσει ο γαλλικός στρατός και το πυροβολικό επάκτιας άμυνας.

Το κίτρινο της ώχρας, χρώμα ίδιο με αυτό των κιλλιβάντων του βρετανικού ναυτικού, είχε αντικαταστήσει το κόκκινο χρώμα, ήδη από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.

Τα διάφορα στάδια της εργασίας

* *

Το ARSANG (Associazione Ricerche : Storiche – Antropologiche – Navigatori – Geo-Marine) είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη, έρευνα, δημοσίευση και διάδοση σε κοινωνικό επίπεδο, θεμάτων Ιστορίας, Ανθρωπολογίας, ιστορικής Ναυσιπλοΐας και Θαλάσσιων ερευνών. Συνεργάζεται με κρατικά και ιδιωτικά κέντρα Έρευνας, Ιστορίας, μουσεία, ιδιώτες, φοιτητές, ομάδες εκπαιδευτικών κλπ.

 

Σπύρος Ιωνάς

* * *