Στις 27 Ιανουαρίου 1975 το αμερικάνικο αντιτορπιλλικό του 6ου Στόλου «Richard Byrd» καταφθάνει στην Κέρκυρα, στα πλαίσια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης. Η Ελλάδα είχε μόλις εισέλθει στην μεταπολίτευση, με πολύ νωπά ακόμη τα γεγονότα της Κύπρου, της δικτατορίας, γνωρίζοντας τον ρόλο των Αμερικάνων και τα αποτελέσματα της realpolitik του Κίσσινγκερ.

«Richard Byrd»

Μόλις έγινε αντιληπτή η άφιξη του αντιτορπιλλικού, πλήθος Κερκυραίων, γύρω στους 5.000, με έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα κατευθύνθηκε προς την Σπηλιά, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Έξω οι Γιάνκηδες», «Στην πατρίδα σας να τά κάνετε αυτά», «Έξω ο Κίσσινγκερ», «Άμερικανοτούρκοι δέν σας φοβόμαστε» και φέρνοντας αυτοσχέδια πλακάτ. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν λέμβος του πλοίου επιχείρησε να αποβιβάσει στην προκυμαία ομάδα αξιωματικών. Το πλήθος επιχείρησε να τους λιντσάρει και να πετάξει στην θάλασσα το περιπολικό που θα τους μετέφερε. Οι αμερικανοί αξιωματικοί σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας και του λιμενικού, ενώ το πλήθος λιθοβολούσε. Επέστρεψαν κακήν-κακώς στο πλοίο και τις πρώτες απογευματινές ώρες, μπροστά σε 10.000 λαό, το πλοίο σήκωσε άγκυρα και εγκατέλειψε την Κέρκυρα, ενώ αυτοκίνητα, τρίκυκλα και μοτοσικλέτες κορνάριζαν δαιμονιωδώς.
Ακολούθησε αντιαμερικανικό συλλαλητήριο και παράδοση ψηφίσματος στον νομάρχη. Σε ανακοίνωση των διοργανωτών της διαδηλώσεως αναφέρεται, ότι μήνυμα εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση με το όποιο ζητούνταν ό τερματισμός όλων των επισκέψεων αμερικανικών πολεμικών σε ελληνικά λιμάνια. Στην ανακοίνωση άνεφέρονταν επίσης, ότι ή διαδήλωση έγινε εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανθελληνική πολιτική της αμερικανικής κυβερνήσεως καί δεν εστρέφετο κατά του αμερικάνικου λαού.Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρώς διάφορα άτομα, ένα περιπολικό υπέστηκε ζημιές, ενώ υπήρξε και ένα θύμα, ο 60χρονος Αριστείδης Μαρίτσας, ο οποίος στη μέση των επεισοδίων έπεσε από το μοτοποδήλατο που επέβαινε και έσπασε τον αυχένα του.
Λέγεται πως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, υπουργός Άμυνας τότε, συνέστησε στους Αμερικάνους να αποχωρήσουν για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων.

Το αντιτορπιλλικό Byrd θα πουληθεί από τους Αμερικάνους στην Ελλάδα το 1992 και θα κατεστραφεί σαν θαλάσσιος στόχος σε άσκηση, το 2003.

* * *