Την 16η Μαΐου 1864, υπογράφτηκε στο ανάκτορο των «Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου» η «πράξη άρσεως της Βρετανικής Προστασίας», ενώπιον του Αρμοστή, του μητροπολίτου Αθανασίου, του προέδρου και των μελών της Γερουσίας, αλλά και όλων των υπολοίπων επισήμων.

Με βάση την «πράξη άρσεως» αποφασίστηκε και η τελετή παραδόσεως – παραλαβής της Κέρκυρας ( πρωτεύουσας του Ιονίου Κράτους ), από τον Αρμοστή προς τον έκτακτο απεσταλμένο της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Η τελετή έλαβε χώρα ως εξής:

Στις 11:30 το πρωί της 21ης Μαΐου 1864, ενώ, ο Βρετανικός στρατός είχε επιβιβαστεί στα πλοία του, ο Αρμοστής, Ερρίκος Στορξ, δέχτηκε στο ανάκτορό του, τον Θρασύβουλο Ζαΐμη.

Μετά την συνάντηση αυτή, αποχαιρέτησε όλους τους επίσημους, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στο χώρο. Αμέσως μετά, οι δύο άντρες, μετέβησαν στην τάφρο του φρουρίου όπου, ήταν παραταγμένοι δύο λόχοι, με σκοπό να αποδώσουν τιμές προς τον απερχόμενο

αντιπρόσωπο της Βασίλισσας. Ο ένας λόχος ήταν Αγγλικός και ο άλλος Ελληνικός.

Μετά από την απόδοση τιμών προς τον Αρμοστή και πριν την επιβίβασή του στο πλοίο, η υπάρχουσα βρετανική φρουρά εντός του παλαιού φρουρίου, αντικαταστάθηκε από την Ελληνική στρατιωτική δύναμη και έγινε η τελευταία υποστολή της σημαίας του Ιονίου Κράτους από τα φρούρια του Βίδο, ως και στα Παλαιό και Νέο. Στο Παλαιό φρούριο, εκτός από την σημαία του Ιόνιου Κράτους, έγινε η τελευταία υποστολή και της Βρετανικής σημαίας, την οποία υπέστειλε ο ίδιος ο Βρετανός αντιστράτηγος Ροβέρτος Κάλβερτ και ο ίδιος πραγματοποίησε την πρώτη έπαρση της Ελληνικής σημαίας στην Κέρκυρα.

Η Βρετανική σημαία έφτασε με πομπή στο πλοίο, με τη συνοδεία της μπάντας και τιμητικού αγήματος. Ταυτόχρονα έγινε η έπαρση της Βρετανικής σημαίας στο μεσαίο κατάρτι της ναυαρχίδας, όπου είχε επιβιβαστεί ο Αρμοστής και η οποία χαιρετίστηκε από το Ελληνικό απόσπασμα πυροβολικού με 21 κανονιοβολισμούς.

Αμέσως μετά υψώθηκε στον ιστό της ναυαρχίδας και η Ελληνική σημαία (γιατί ο Βρετανικός στόλος βρίσκονταν πια σε Ελληνικό έδαφος), η οποία χαιρετίστηκε από τη φρουρά του ίδιου του πλοίου με 21 κανονιοβολισμούς αντίστοιχα.

Η ναυαρχίδα στην οποία επιβιβάστηκε ο Αρμοστής, ήταν ο «Δουξ του Μάλβουρυ», και έφερε την σημαία του αντιναύαρχου Σμαρτ, αρχηγού των Βρετανικών ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου.

Η αναχώρηση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Προστασίας, πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι. Στις 14:10 τα πλοία «Δούξ του Μάλβουρυ», «Μιανία», «Γαλάτεια», «Θαμάρ» και «Ιμαλάϊα» δεν φαίνονταν πια από το λιμάνι με γυμνό μάτι.

Με το πέρας της τελετής, ο Πέτρος Βράιλας, παρέδωσε στον Ζηνόπουλο (διευθυντή του γραφείου του απεσταλμένου της κυβέρνησης), τα αρχεία της Γερουσίας και της νομοθετικής συνέλευσης. Στους υπόλοιπους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους, παραδόθηκαν τα έπιπλα και τα σκεύη του ανακτόρου του Αρμοστή, καθώς και όλα όσα υπήρχαν στο ανάκτορο του Προέδρου της Γερουσίας.

Στους αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού, Μάνο και Γεωργαντά, παραδόθηκαν τα φρούρια και τα στρατιωτικά καταστήματα της Κέρκυρας.

Τα Επτάνησα, αποτελούν την πρώτη επέκταση του Ελληνικού Κράτους, το οποίο, τότε, μετρούσε λιγότερα χρόνια ελευθερίας και αναγνώρισης από ότι μετρούσε το Ιόνιο Κράτος, που όμως καταλύθηκε οικειοθελώς, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος.

Νίνος Γεράσιμος του Σπυρίδωνος

Λιαπάδες Κέρκυρα

* * *