Ξεφυλλίζοντας κερκυραϊκές εφημερίδες των μεσοπολεμικών χρόνων, ο αναγνώστης θα εκπλαγεί μόλις διαπιστώσει ότι πολλά ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα το νησί μας δεν είναι καθόλου καινούργια. Ζητήματα όπως η κατάσταση στο λιμάνι, ο τουρισμός, ο πολιτισμός ή ακόμα και η κατάσταση των δρόμων ήταν και τότε στην καθημερινότητα. Σε άλλες συνθήκες βέβαια, με διαφορετικές προοπτικές, αλλά με ίδιες … επικεφαλίδες.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο να επισημάνουμε απεργία των οδηγών ταξί στις 29 Μάη του 1934 με αφορμή η οποία θυμίζει αρκετά τις μέρες μας.

Αυτοκίνητα της «Εταιρίας Αυτοκινήτων Κέρκυρας» στη διασταύρωση Πολυλά και Ριζοσπαστών έξω από τα γραφεία της εταιρίας

 Περιμένοντας τους περιηγητές

 Στην προπολεμική δεκαετία, όταν έρχονταν στο λιμάνι μας καράβι με περιηγητές, αυτοί παραλαμβάνονταν για ξενάγηση στο νησί από αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν δημιουργήσει σωματείο.

Το σωματείο, σε συνεννόηση με τα διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία, αναλάμβανε τη μεταφορά των περιηγητών σε διάφορα σημεία του νησιού. Το σωματείο αυτό όμως δεν διέθετε πολλά αυτοκίνητα και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι περιηγητές, περιμένοντας την επιστροφή των ήδη απασχολημένων αυτοκινήτων, δεν αποκλείονταν να εργάζονται και αυτοκινητιστές εκτός σωματείου.

 Ένταση στο κυριακάτικο πρωινό

 Το πρωί της Κυριακής 27 Μάη 1934 αναμένονταν στο λιμάνι ο κατάπλους του τουριστικού πλοίου της Oriental Line και για την τήρηση της τάξης ήταν παρών ο υπαστυνόμος Ασωνίτης και ο αρχιφύλακας Υφαντής.

Τα αυτοκίνητα του σωματείου καταλάμβαναν πάντα καθορισμένες θέσεις στην προκυμαία, δίπλα στο Καφέ Γυαλί, αλλά εκείνη την ημέρα οι θέσεις τους καταλήφθηκαν από τα εκτός σωματείου αυτοκίνητα.. Το γεγονός προκάλεσε ρήξη ανάμεσα στις δύο ομάδες των οδηγών με επακόλουθο αποτέλεσμα την εμπλοκή των δύο παρόντων αστυνομικών. Ο αρχιφύλακας υβρίστηκε από τον πρόεδρο του σωματείου, Κομιανό, και διατάχτηκε η σύλληψη του τελευταίου. Οι αυτοκινητιστές του σωματείου εξεγέρθηκαν και ζήτησαν να απομακρυνθούν από την Κέρκυρα οι δύο αστυνομικοί, απειλώντας απεργία.

Με τη μεσολάβηση του Κ. Ασπιώτη (πρόεδρου της Επιτροπής Τουρισμού), ο αστυνομικός διευθυντής υποσχέθηκε ότι κατά την επικείμενη άφιξη «καραβάνας» οι δύο αστυνομικοί δεν θα βρίσκονταν στο λιμάνι και η κατάσταση ηρέμησε (προσωρινά μόνο, όπως φάνηκε λίγο μετά).

 Δυο μέρες μετά

 Και ενώ υπήρχε η υπόσχεση του αστυνομικού διευθυντή, την Τρίτη 29 Μάη, στην προκυμαία βρίσκονταν οι δύο αξιωματικοί και εμφανίστηκαν πολλά λεωφορεία  τα οποία ήταν εκτός σωματείου και παρουσιάζονταν για πρώτη φορά   με σκοπό τη μεταφορά περιηγητών.

Ο Ασπιώτης, βλέποντας την όξυνση των πνευμάτων ζήτησε από τον αστυνομικό διευθυντή να τηρήσει ότι υποσχέθηκε ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη μεταφορά των ξένων. Έλαβε όμως την απάντηση  ότι είχε γίνει παρεξήγηση και ότι τα πράγματα δεν θα άλλαζαν. Αμέσως οι αυτοκινητιστές αποχώρησαν  και στη συνέχεια κηρύχτηκε εικοσιτετράωρη απεργία.

Στην κατάσταση που δημιουργήθηκε, ελάχιστοι περιηγητές χρησιμοποίησαν τα λεωφορεία και τα εκτός σωματείου αυτοκίνητα, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση: «… Οι αυτοκινητιστές έκαναν σφάλματα. Αντί να περιφρουρήσουν μαζικά την απεργία τους, πήγαν εκδρομή».

Το σχετικό ρεπορτάζ στο «Κερκυραϊκό Βήμα» της 3ης Ιούνη τελειώνει ως εξής:

«Επί του παρόντος θα εκφράσωμεν την απορίαν μας δια την μονοπώλησιν παρ’ ωρισμένων αυτοκινητιστών προσκειμένων εις το Θεοτοκικόν κόμμα, του συνδέσμου και απάσης της εργασίας, συνέπεια της οποίας παρουσιάζεται σήμερον η ετοιμαζομένη ίδρυσις και ετέρου σωματείου. Φιλελεύθεροι σωφέρ μη ανεχόμενοι την τακτικήν ωρισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου απεχώρησαν.

Και αντί να βασιλεύη η σύμπνοια εις την επαγγελματικήν αυτήν τάξιν, λόγω κακών εισηγήσεων και κομματισμών, παρουσιάζεται οξεία διαίρεσις, μη δυναμένη να εξυπηρετήση εν ομοφωνία τα επαγγελματικά των συμφέροντα.

Εις το προκέιμενον ζήτημα νομίζομεν ότι δεν υπάρχει καθ΄ ολοκληρίαν ευθύνη της Αστυνομίας, η οποία δια των ενεργειών της ηθέλησε να διατηρήση την επιβολήν της εις το αρμόζον ύψος».

Στη συνέχεια ο υπαστυνόμος Ασωνίτης πήρε ολιγοήμερη άδεια και τα πνεύματα ηρέμησαν, αφού δημοσιεύτηκε και ένα γράμμα του Νομάρχη Π.Μαρκέττου, όπου επισημαίνεται η παρέμβαση του Κ. Ασπιώτη ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

ΠΗΓΕΣ:

  • «Κερκυραϊκό Βήμα», φ. 3 και 10-6-1934
  • «Ριζοσπάστης», φ. 8-6-1934

Γιώργος Ζούμπος
http://bibliokerkyra.blogspot.it/

όπως δημοσιεύτηκε στην εφημ. «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», 27-05-2011

 

* * *