Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» της 27ης Σεπτεμβρίου 1923 το παρακάτω άρθρο και το μεταφέρουμε αυτούσιο μεταφρασμένο:

 

Ιταλική περίπολος επιστρέφει στο Παλαιό Φρούριο

Ιταλική περίπολος επιστρέφει στο Παλαιό Φρούριο (φώτο Θεόδωρου Μεταλληνού)

«Χθες το βράδυ, ενώ έξι στρατιώτες που ανήκαν στο 48° Σγμα Πεζικού επέστρεφαν στο στρατόπεδο, τους πλησίασε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες, δύο εκ των οποίων πυροβόλησαν εναντίον τους έξι φορές με περίστροφο. Οι στρατιώτες ήταν άοπλοι και ρίχτηκαν στο έδαφος για να προστατευτούν. Κατόπιν επέστρεψαν στο στρατόπεδο και διηγήθηκαν το συμβάν στους αξιωματικούς τους. Εκείνη τη στιγμή το αυτοκίνητο πέρασε και πάλι μπροστά από το στρατόπεδο, ενώ οι Έλληνες που βρίσκονταν πάνω απευθύνθηκαν με χυδαίες φράσεις στους στρατιώτες μας.
Η διοίκηση του Συντάγματος ειδοποίησε αμέσως για το περιστατικό τη στρατιωτική διοίκηση και τον Κυβερνήτη, ο οποίος διέταξε άμεση έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης και των βωμολοχιών.

Το ίδιο βράδυ ο λοχαγός της βασιλικής καραμπινιερίας Milella, με την βοήθεια του υπολοχαγού  Abbatanzuolo,   ζήτησε από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας την άμεση σύλληψη όλων των οδηγών αυτοκινήτων, δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης. Μετά από αυστηρή ανάκριση από τον λοχαγό, ένας από τους οδηγούς αναγκάστηκε να δηλώσει ότι είχε πάρει με το αυτοκίνητό του επτά νεαρούς Έλληνες, ομολογώντας τα ονόματα μερικών από αυτούς.
Σε λιγότερο από μία ώρα οι καραμπινιέροι και η ελληνική αστυνομία συνέλαβαν τους δράστες της άνανδρης επίθεσης,  κατάσχοντας μάλιστα και δύο περίστροφα. Οι Έλληνες, για να δικαιολογηθούν, δήλωσαν πως ήταν μεθυσμένοι αλλά η δήλωση αποδείχτηκε ψευδής. Ο λοχαγός ζήτησε να είναι παρόν στην ανάκριση και ο Έλληνας βασιλικός εισαγγελέας, ο οποίος στιγμάτισε την επίθεση και απευθύνθηκε στους συλληφθέντες (έξι Εβραίους και ένα χριστιανό), επιπλήττοντας τους. Προς το παρόν οι συλληφθέντες βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές».

Οι 7 νεαροί μάλλον θα έμειναν ελάχιστα στη φυλακή, καθώς νωρίς το πρωί της 27ης ο «κυβερνήτης» ναύαρχος Simonetti αναχώρησε από την Κέρκυρα, στις 8.00 υψώθηκε η ελληνική σημαία στο Π. Φρούριο και δύο μέρες αργότερα, το μεσημέρι της 29ης, ολόκληρος ο στόλος αναχωρούσε για το Τάραντο.

* *

(η ανάρτηση θεωρείται υποσημείωση του πρόσφατου άρθρου Κέρκυρα 1923: Προσέγγιση και απομυθοποίηση και αποτελεί μέρος του υλικού που δεν χρησιμοποιήθηκε).

Σ.Ι.

* * *