Σε μια πόλη που αλλάζει

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Δήμου, πριν το Πάσχα θα εφαρμοστούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί κάπως η άθλια υφιστάμενη κατάσταση. Ελπίζουμε βέβαια ότι δεν θα επαναληφθούν ατυχείς (έως ατυχέστατες) ρυθμίσεις όπως οι σηματοδότες στις διασταυρώσεις στου Δεσύλλα και στις Καλόγριες.

Μετρώντας δεκαετίες

Κατά καιρούς η πόλη έχει δεχτεί πολλές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και η σημερινή εικόνα ουδεμία έχει σχέση με αυτήν που αντικρίζαμε κάθε μέρα πριν 40-50 χρόνια.
Γύρω στα 1965, στους κεντρικούς δρόμους εμφανίζονταν ένα ΙΧ κάθε … μισή ώρα.
Τότε, τα λεωφορεία των τριών βασικών αστικών γραμμών της πόλης ξεκινούσαν όπως και σήμερα από την Πλατεία αλλά διέσχιζαν την Ευγενίου Βουλγάρεως. Η πρώτη και κυριότερη στάση ήταν έξω από το Οκαζιόν (μην ξεχνάμε ότι τότε η κύρια εμπορική κίνηση ήταν στην Παλια Πόλη).
Δρόμοι, όπως η Αρσενίου, οι οποίοι σήμερα με δυσκολία εξυπηρετούν ένα ρεύμα κυκλοφορίας, εξυπηρετούσαν διπλή κατεύθυνση και τα ατυχήματα ήταν σπάνια. Βλέπετε, εκτός από τα λίγα αυτοκίνητα, ούτε μηχανάκια με βιαστικούς και απρόσεκτους οδηγούς υπήρχαν.

 

Βαρέλια και φανάρια

Την Καποδιστρίου διέσχιζαν αυτοκίνητα και στη συμβολή της με την Ευγενίου Βουλγάρεως υπήρχε το «βαρέλι» από το οποίο ο τροχονόμος ρύθμιζε την κυκλοφορία. Το ίδιο υπήρχε και στο Σαρόκο. Αργότερα τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά φωτεινοί σηματοδότες στις διασταυρώσεις του Πεντοφάναρου και στο Σαρόκο και τα «βαρέλια» πέρασαν στην ιστορία. Όταν πεζοδρομήθηκαν Ευγενίου Βουλγάρεως και Καποδιστρίου το τοπίο άλλαξε και σταδιακά η κυκλοφορία στην πόλη διαμορφώθηκε στο σημερινό χάλι.
Ο εφοδιασμός των καταστημάτων, τα οποία τότε ήταν συγκεντρωμένα στο κέντρο, γινόνταν με κάρρα και με λίσσες που σιγά σιγά αντικαταστάθηκαν από τα τρίκυκλα και τα φορτηγάκια.

Πιο πίσω στο χρόνο

Αν στραφούμε στους χειμώνες της δεκαετίας 50-60, με το πέσιμο του Ήλιου η πόλη παρουσίαζε ελάχιστη κίνηση. Στα υπάρχοντα καφενεία και τις ταβέρνες μαζεύονταν οι άντρες και μόνο με κυρίαρχη συζήτηση πάντα τα πολιτικά. Τηλεόραση δεν υπήρχε, και οι εφημερίδες γίνονταν ανάρπαστες μόλις έφθαναν στα δύο πρακτορεία Καραλή και Μπούρα.
Άλλοι ρυθμοί και άλλες έγνοιες, αλλά κατά κανόνα αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

 

Γιώργος Ζούμπος

Όπως δημοσιεύτηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», 16-12-2016

* * *