«Βασική πολιτική επιλογή για την ανάπτυξη του τουρισμού»

 

Ταχυδρομικό δελτάριο της ΕΛΜΕΣ

Πριν πενήντα πέντε χρόνια, το καλοκαίρι του 1960, στη θαλάσσια γραμμή Ιταλία-Ελλάδα εμφανίζεται το «Εγνατία», ένα όμορφο  σκάφος το οποίο μόλις έχει βγει από το ναυπηγείο και εγκαινιάζει τη νέα τουριστική εποχή.

Αγορά από την ΕΛ.ΜΕΣ. 

Πως όμως το «Εγνατία» βρίσκεται να διασχίζει τα νερά του Ιονίου και της Αδριατικής;
Το χειμώνα του 1957 ξεσπά ενα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στη Γαλλία που προκαλεί καταστροφές στην οινοπαραγωγή. Για να αποζημιωθούν οι έλληνες προμηθευτές, η Γαλλία συμφωνεί  με το ελληνικό δημόσιο να καλύψει μερος της οφειλής με την ναυπήγηση ενος σύγχρονου επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου. Το πλοίο αυτό περιέρχεται στον ΕΟΤ και αγοράζεται από τiw Ελληνικές Μεσογειακές Γραμμές  (ΕΛΜΕΣ) των αδελφών Γιαννουλάτου.

 Τεχνικά στοιχεία

Το «Εγνατία» καθελκύεται στις 15-2-1960 στα γαλλικά ναυπηγεία Chantiers Reunis Loire Normandie, με ανάδοχο τη Μαίρη Γιαννουλάτου και παραδίνεται απευθείας στην ΕΛΜΕΣ (ΗΜL). Έχει μήκος 115,40 μέτρα, πλατος 17,23 μέτρα, βυθισμα 4,11 μέτρακαι  ολική χωρητικότητα  6185 κόρων.

Η πρόωση εξασφαλίζεται με δύο γαλλικής κατασκευής μηχανές Sulzer Tad 48, που αποδίδουν  6100 ίππους  δίνοντας στο πλοίο μέγιστη ταχυτητα 19  και υπηρεσιακή 18 κομβων. Η ύπαρξη πηδαλίου στην πλώρη δίνει ευχέρεια  ελιγμών στο λιμάνι., ενώ για πιο άνετη πλευση σε δυσμενείς συνθηκες υπάρχει ενα ζευγάρι πτερυγίων ευστάθειας. Η ηλεκτρική ενεργεια εξσφαλίζεται με τρεις ηλεκτρογεννητριες DEUTZ.
Η μεταφορική ικανότητα είναι  687 επιβατες το χειμώνα και 963 το καλοκαίρι.  Οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους 5 δικλινες και 2 τρικλινες καμπινες  στην Α΄θέση και 35 καμπινες Β’ , Γ’ και Δ’ θεσης με συνολική  δυναμικότητα 106 κλίνες.
Υπάρχουν επίσης καθίσματα αεροπορικού τύπου χωρισμένα σε διαμερισματα των 6 θέσεων, τα οποία τη νύχτα διαμορφώνονταιν σε τετρακλινους κοιτώνες τύπου wagon lit.  Aκόμα υπάρχει σαλοτραπεζαρία, ένα μικρό σαλόνι  στην Α’ θέση και άλλο ένα σαλονι στο πρωτο καταστρωμα του πλοιου, στο μπροστινο μερος, όπου υπάρχουν 196 καθίσματα αεροπορικού τύπου. Όλο το σκάφος κλιματίζεται και τα καταστρώματα καλύπτονται  με ξύλο τηκ, ενώ στο πρυμναίο μερος υπάρχει πισίνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη ειδικών υποδοχών στο κατάστρωμα για τοποθέτηση πολυβόλων σε περίπτωση  πολεμικής χρησης του πλοιου.
Στο γκαράζ χωρούν  120 αυτοκινητα και 6 πουλμαν ή 145 αυτοκίνητα και το συνολικό κόστος ναυπήγησης ανήθε στα 3.200.000 δολλάρια.

Ταχυδρομικό δελτάριο όπου στο υπό διαμόρφωση Νέο Λιμάνι φαίνεται πρυμνοδετημένο το «Εγνατία»

Πολιτική επιλογή …

Η δρομολόγηση του «Εγνατία» είναι «ρίσκο» για την εταιρεία αλλά η απόφαση για το άνοιγμα της γραμμής είναι εκείνη την εποχή μια βασική πολιτική επιλογή για την ανάπτυξη τουτουρισμού και έχει την αντίστοιχη πολιτική στήριξη και από την Ελληνική και από την Ιταλική πλευρά.

Ενδεικτικό της πολιτικής στήριξης είναι  η παρουσία στο Brindisi, κατά τα εγκαίνια της γραμμής, του έλληνα Υπουργού προεδρίας, του ιταλού Υπουργού Τουρισμού και των πρεσβευτών των δυο χωρών σε Αθήνα και Ρώμη.

Η συνέχεια δίνεται την επόμενη χρονιά (1961) με τη δρομολόγηση στη γραμμή του νεότευκτου Appia  της Adriatica σε κοινοπραξία με την ΕΛΜΕΣ

Ιούλης 1960

Στα δελτία δρομολογίων της ΕΛΜΕΣ στις αθηναϊκές εφημερίδες εμφανίζεται από τις αρχές Ιούλη η πληροφορία «Φέρρυ μπωτ Δ/Π Εγνατία. Από 1/8/1960 έναρξις δρομολογίων Ιταλίας-Ελλάδος».

Στις 14 η Ελευθερία δημοσιεύει την πληροφορία ότι το «Εγνατία» αποπλέει στις 22 ή 23 του μήνα από τη Ρουέν με ελληνικό πλήρωμα 68 ανδρών κατευθυνόμενο προς Brindisi και μετά προς Πειραιά.  Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια να τονωθεί η τουριστική κίνηση, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκδιδει απόφαση σύμφωνα με την οποία  επιβάτες από Ιταλία προς Ελλάδα και αντίστροφα, έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν το ταξίδι στην Κέρκυρα και να συνεχισουν με το επόμενο δρομολόγιο του ίδιου πλοίου.

Τελικά το «Εγνατία» παραλαμβάνεται από την ΕΛΜΕΣ στο λιμάνι της Χάβρης στις 19 Ιούλη και αποπλέει στις 22 με προγραμματισμένη άφιξη στον Πειραιά στις 29 του μήνα. Η πρόβλεψη είναι να εκτελεί δρομολόγια από 15 Μάρτη ως 30 Οκτώβρη καλύπτοντας τα118 μίλιαπου χωρίζουν το Brindisi από την Κέρκυρα σε 7 ώρες. Θεωρείται σίγουρο ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης η οποία θα ακολουθήσει ανάμεσα Δυτική Ευρώπη και Ελλάδα  θα κάνει δυνατή την εκτέλεση δρομολογίων και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάθε εβδομάδα το σκάφος θα εκτελεί πέντε δρομολόγια: Τα τρία ανάμεσα Brindisi- Κερκυρα- Ηγουμενίτσα (με οδική ανταπόκριση Ηγουμενίτσα-Αθήνα) και τα δύο ανάμεσα Brindisi- Κέρκυρα- Ηγουμενίτσα- Πάτρα με επιστροφή από τα ίδια λιμάνια.

Στις 29 το πλοίο καταπλέει στον Πειραιά ενώ όλα τα αγκυροβολημένα σκάφη σφυρίζουν.

Την Κυριακή 31 Ιούλη από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα το «Εγνατία» πραγματοποιεί θαλάσσια εκδρομή στο Σαρωνικό με επισήμους.

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου φτάνει στα Γιάννενα ο Υπουργός Προεδρίας ο οποίος μαζί με  εκπροσώπους του Τουρισμού  και δημοσιογράφους, προσκεκλημένους της ιταλικής κυβέρνησης, μεταβαίνει στην Ηγουμενίτσα για να επιβιβασθεί στο «Εγνατία» για το πρώτο ταξίδι του. Οι έλληνες επίσημοι και οι ιταλοί ομόλογοί τους παρίστανται σε επίσημη τελετή στο Brindisi και στη συνέχεια στα εγκαίνια του Γραφείου Πληροφοριών του ΕΟΤ στη Ρώμη.

2001: Το τέλος

Το «Εγνατία» διασχίζει την Αδριατική και το Ιόνιο για 35 χρόνια συνεχώς με τα σινιάλα της ΕΛΜΕΣ. Το 1995 βγαίνει από τη γραμμή και το 2001 εκτελεί το τελευταίο του ταξίδι προς την Ινδία όπου και διαλύεται.

 

Γιώργος Ζούμπος

ΠΗΓΕΣ:

www.nautilia.gr
www.shipfriends.gr
Εφ. Ελευθερία (Αθήνας), φ. 3-14-19-21-22-24-26-29-30-31/07/1960

Όπως δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 17-10-2015

* * *