Kατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας έγινε μια μελέτη για την μετατροπή του χώρου της περιοχής της Πύλης της Σπηλιάς και έξω από αυτήν.
Οι λόγοι ήταν δύο: α)Τα υπάρχοντα αμυντικά έργα δεν θεωρούνταν πλέον επαρκή και β) Υπήρχε η βούληση να ενισχυθεί η δυναμικότητα του λιμανιού της Σπηλιάς και να συγκεντρωθούν σε έναν προστατευμένο χώρο όλες οι δραστηριότητες σχετικές με την διακίνηση και την αποθήκευση των εμπορευμάτων και την διαμονή των ταξιδιωτών από τις ηπειρωτικές ακτές. Εκεί επίσης θα συγκεντρώνονταν οι έδρες του Τελωνείου, του Υγειονομικού, το Φοντέγο, ιδιωτικές αποθήκες κλπ.

Το σχέδιο του 1795 προέβλεπε την επιχωμάτωση της θάλασσας έξω από την Πύλη της Σπηλιάς και την δημιουργία καινούργιου μώλου. Η αμυντική κάλυψη του χώρου θα παρέχονταν από καινούργιο τμήμα τειχών που στο κέντρο του θα παρουσίαζε έναν προμαχώνα μοντέρνας σχεδίασης. Στα δύο άκρα της κορτίνας κανονιοθυρίδες θα πρόσφεραν πλάγια κάλυψη. Δίπλα από τον προμαχώνα θα υπήρχε μια καινούργια πύλη, η Porta Maggiore.

Η παλιά πλέον περίμετρος που περνούσε από την πύλη της Σπηλιάς, θα παρέμενε ανέπαφη και θα δημιουργούσε μαζί με την καινούργια περίμετρο ένα χώρο προστατευμένο, απομονωμένο και ασφαλή.

* *

*  *

* * *