Μια ακόμα έκδοση του σεβαστού και αγαπητού  συμπολίτη Λουκιανού Ζαμίτ απολαύσαμε πριν λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων υπό το συλλογικό τίτλο «Τα χελιδόνια ξανάρθαν», τίτλο τον οποίο παίρνει από το τελευταίο διήγημα του τόμου.

Τα διηγήματα είναι εμπνευσμένα από την Κέρκυρα την οποία επί δεκαετίες έζησε και ζει ο συγγραφέας  και ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει αμέσως πρόσωπα της τοπικής καθημερινότητας· πρόσωπα με τα οποία μίλησε, τα οποία βοήθησε ή λυπήθηκε. Οι καταστάσεις που απεικονίζονται  είναι παρμένες από την κερκυραϊκή κοινωνία του περασμένου  αιώνα και κάποιοι συμπολίτες ίσως τις άκουσαν αλλά ίσως και να τις έζησαν.

Μπορούμε, χωρίς υπερβολή, να πούμε ότι η νέα δουλειά του Λουκιανού Ζαμίτ αποτελεί την ιστορία στις μικρές εκδηλώσεις της, η οποία με τη σειρά της  μετατρέπεται σε μύθο και ως πανοραματική εικόνα αποτυπώνει την ταραγμένη αλλά και νοσταλγική εποχή της μεταπολεμικής Ελλάδας, φθάνοντας έως τις μέρες μας.

Για τα διηγήματα αυτά σημειώνει ο Θεοδόσης Πυλαρινός στην εισαγωγή:

«Το μεγαλύτερο μέρος τους αναφέρεται στην κερκυραϊκή εντοπιότητα, αποπνέοντας τη φρεσκάδα ενός χώρου που κατέθεσε πλουσιοπάροχα και με αφοσίωση το μερίδιό τους στη νεοελληνική λογοτεχνίας. Εύκολα, μάλιστα, θα διακρίνει κανείς τη συνοχή του χώρου αυτού, όπως εξελίχθηκε λογοτεχνικά μετά την κορυφαία μορφή του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, στα κορφιάτικα διηγήματα του Ηλία Σταύρου και της Ειρήνης Δεντρινού, μέχρι και τα κείμενα της Κατίνας Παπά, του Νάσου Δετζώρτζη και του Τάσου Κόρφη,..». Ο ίδιος γράφει  ότι  τα νέα διηγήματα κομίζουν την «κορφιάτικη ευγένεια της ψυχής» αλλά και την «πιστή ακολουθία μιας παράδοσης δύο και πλέον παραγωγικών αιώνων».

 Οι τίτλοι είναι:

  • Ζητιάνου συμπόνια
  • Πρώτο φίλημα
  • Απελπισμένου έκκληση
  • Κατοχικό Πάσχα στην Κέρκυρα
  • Όμορφος κόσμος ηθικός…
  • Οι τέσσερις βέρες
  • Η νύχτα ήταν κατάμαυρη
  • Η ενοχλητική φωτογραφία
  • Τυχερή μέρα
  • Τα χελιδόνια ξανάρθαν

 Ο συγγραφέας

Ο Λουκιανός Ζαμίτ γεννιέται το 1931 στην Κέρκυρα όπου και ζει. Εμφανίζεται στα γράμματα το 1952, σε ηλικία 21 χρονών με δημοσίευση διηγημάτων στην «Καθολική» της  Αθήνας. Από το 1953 δημοσιεύει στην κερκυραϊκή «Εφημερίδα των Ειδήσεων», μια συνεργασία που συνεχίζεται για δεκαετίες, μέχρι το κλείσιμο της εφημερίδας.

Εκτός από τις αυτοτελείς εκδόσεις, διηγήματα έχει δημοσιεύσει στον καθημερινό και περιοδικό τύπο, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά  όπως «Πρώτο Σκαλί», «Επτανησιακό Ημερολόγιο», «Πόρφυρα», στις ανθολογίες «Τραπεζική Άνοιξη», «Ανθολογία Λόγου και Τέχνης Τραπεζικών» κ.ά. Συνεργασίες και διηγήματά του έχουν επίσης μεταδοθεί κατά καιρούς από το κρατικό ραδιόφωνο.

Πολλά από τα διηγήματά του αναφέρονται στην περίοδο του πολέμου και της Κατοχής, ενώ σειρά δημοσιευμένων ιστορικών μελετών του αναφέρονται στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Έχει παρουσιάσει επίσης πολλά ιστορικά θέματα από το βήμα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (διοικητικό της μέλος συνεχώς από το 1963), της Αναγνωστικής  και του Ροταριανού Ομίλου.

Γιώργος Ζούμπος