«Το Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο, αν κρίνει κανείς από τις συμμετοχές, παρουσίασε πρωτοφανή ποσότητα και ποικιλία ανακοινώσεων, η ποιότητα των οποίων κρίνεται πλέον με την έκδοση των Πρακτικών του»

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑΠραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το Ι΄  Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο, από τις 30-4-2014 έως τις 4-5-2014, με οργανωτή την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε 100 χρόνια μετά το Α’  του 1914 και 150 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα (1864), ενώ οι θεματικές ενότητες  που αναπτύχτηκαν ήταν πέντε και επιμερίστηκαν  σε τομείς με βάση τα θέματα των ανακοινώσεων, δηλαδή:

α) επτανησιακός πολιτισμός
β) ιστορία – αρχαιολογία
γ) αρχιτεκτονική – περιβάλλον
δ) δίκαιο –θεσμοί
ε) οικονομία – επικοινωνία – τεχνολογίες

Οι σύνεδροι ανήκαν σε όλες τις ηλικίες και ήταν ακαδημαϊκοί, αναγνωρισμένοι καθηγητές πανεπιστημίων, γνωστοί ερευνητές, μάχιμοι αρχαιολόγοι, πολλοί διδάκτορες που ασχολούνται με τις επτανησιακές σπουδές ή τον ιόνιο χώρο, καθώς και νέοι μελετητές. Η ίδια ισορροπία αντικατοπτρίζεται και στις ανακοινώσεις, αφού καλύπτουν επαρκώς πολλούς τομείς, όλες τις χρονικές περιόδους και εκπροσωπούν και τα επτά νησιά.

 Ο πρώτος τόμος των πρακτικών

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στη σειρά «Κερκυραϊκά Χρονικά» ο πρώτος τόμος των Πρακτικών που περιλαμβάνει τις ενότητες Α’  και Β’  από την «Ιστορία».  Την επιστημονική επιμέλεια είχαν οι Θεοδόσης Πυλαρινός και Παναγιώτα Τζιβάρα, ενώ τη φιλολογική πάλι ο Θεοδόσης Πυλαρινός.
Συνεπής στην υπόσχεσή της η διοργανώτρια Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, άρχισε αμέσως μετά τη λήξη του Συνεδρίου την ενημέρωση των συνέδρων για τη συγκέντρωση των επιστημονικών ανακοινώ­σεων. Στόχος της η ταχεία έκδοση του πρώτου ογκώδους τόμου των Πρακτικών, σύμφωνα με τα αναγγελθέντα τόσο από τον πρόεδρο του συνεδρίου, όσο και από τον πρόεδρο της Oργανωτικής Eπιτρoπής, περί τμηματικής κυκλοφορίας των σχετικών τόμων.

Από το Μάη του 2014 μέχρι σήμερα οι οικονομικές δυσκολίες αυξήθηκαν τρομερά, με αποτέλεσμα να περιοριστεί δραματικά η δυνατότητα εύρεσης χορηγών για την πραγματοποίηση της έκδοσης. Όμως το πρώτο βήμα έγινε και ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει:
Το Χρονικό του συνε­δρίου και τις ανακοινώσεις εκείνες που αναφέρονται διαχρονικά στην ιστορία της Επτανήσου  και των σχέσεών της με τους κατά καιρούς κατακτητές της. Σύμ­φωνα με τις υπάρχουσες ανακοινώσεις, η εκκίνηση αρχίζει από το 13ο μ.Χ. αιώνα και διαρκεί ως τα τέλη του 19ου με ιδιαίτερη προτίμηση στους 17ο, 18ο και 19ο.

Πρόκειται  για τις Ενότητες Α’ – Β’ του προγράμματος των εργασιών του Συνεδρίου, οι ανακοινώσεις των οποίων εκφωνήθηκαν από την 1η ως τις 3 Μάη στο Τμήμα Ιστορίας του Ι.Π. στο Αμφιθέατρο «Νίκος Σβορώνος» και στην αίθουσα 1.

Λίγες απουσίες

Οι απουσίες συνέδρων ήταν ελάχιστες και οι μη αποσταλείσες ανακοινώσεις λίγες, είτε διότι είχαν ήδη δημοσιευθεί σε άλλα επιστημονικά έντυπα, είτε διότι δεν είχαν σταλεί έγκαιρα.  Ο όγκος του υλικού ήταν όμως απαγορευτικός για να περιληφθούν ανακοινώσεις που υπερέβαιναν κατά πολύ τις προδιαγραφές που αναφέρονταν στη σχετική εγκύκλιο η οποία είχε δοθεί στους σύνεδρους. Ανακοινώσεις μη συμμετασχόντων στο συνέδριο δεν δημοσιεύθηκαν, αλλά υπήρξε μέριμνα για να αναγνωστούν οι περισσότερες ανακοινώσεις είτε από εκπροσώπους των απόντων είτε από άτομα που όρισε η Οργανωτική Επιτροπή.
Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι  ο πρώτος τόμος μετρά 840 σελίδες.

Γιώργος Ζούμπος

* * *